Photo by PhotoMIX Company from Pexels

Har du mer mossa än gräs eller ser gräsmattan livslös ut?
Nedan följer en steg-för-steg guide för hur du renoverar och vårdar din gräsmatta för ett snabbt och långsiktigt resultat

Steg 1.(vid mycket mossa)
Ferogent järnsulfat kan inhandlas på Granngården i både granulat och vattenlösligt pulver.
personligen föredrar jag granulat då det kan spridas ut både enklar och jämnare.
En cyklonspridare är en bra investering som kommer spara dig både tid och ge ett mycket bättre resultat än tex en spridarvagn.
Sprid ut järnsulfat på ytan där du finner mossa, eller på hela gräsmattan för den delen. Förutom att döda mossan effektivt stärker det gräset och det den en vacker mörkgrön färg.
För bäst resultat gör du detta innan regn eller vattnar med spridare. Gräset tar inte skada om det inte vattnas ned, men det ger ett betydligt mer effektivt resultat.
Var noga med att inte få järnsulfat på stenläggningar eller andra ytor då det blir rostfläckar när det blir fuktigt.

Steg 2. (ca 1-2 veckor senare)
En gammal eller trött gräsmatta har oftast ett lager med dött gräs närmast jorden, även kallad ”thatch”. Detta hindrar näring och vatten att tränga ned i jorden och behöver tas bort.
Börja med att klippa gräset så kort det går, allra helst med uppsamlare.
Införskaffa, låna eller hyr en vertikalskärare. Denna maskin skär skåror i jorden och tar bort det döda lagret med gräs. Det gör även att gräsfröna vid nästa steg får en bättre jordkontakt vilket ökar chansen för att fröna får en optimal start.
Har du en normal villamatta till storlek räcker de mindre maskinerna med sladd men finns även med batteri och bensin. Var beredd på att det blir stora mängder mossa och dörr gras som måste krattas upp noga. Att införskaffa några big bag-påsar är därför ett bra idé!

Steg 3 – Gräsfrön
Det finns mängder av gräsfrön att välja på. Vissa fröblandningar klarar torka och näringsfattig jord bättre än andra medan vissa blandningar ger ett vackrare resultat. Själv använde jag tidigare samma fröblandning på hela gräsmattan, men kämpade med att få det riktigt fint längst häckar och under träd.
Mitt tips är därför att införskaffa två olika förblandningar, ett för skuggiga, torra och/eller näringsfattiga ytor medan det ”finare” gräset kan läggas på resten av gräsmattan. Detta kommer ge ett bättre långsiktigt resultat. Det mer tåliga gräset sprider jag ca 1-2m ut från häckar, i skuggiga partier, under träd och nära buskar.
Sprid ut gräsfröerna med hjälp av cyklonspridaren jämt över hela gräsmattan, gärna lite mer än vad som rekommenderas på förpackningen, men du behöver inte överdriva allt för mycket

Steg 4 – Dressjord
Dressjord tillför näring, kalk och mullämnen som tillsammans stimulerar och främjar rotbildning.
Du hittar det på ICA Maxi, plantagen eller närmaste byggvaruhus. Tänk på att det går åt rätt så mycket så köp mer än vad du tror dig behöva. 40L räcker till max 4kvm
Lägg ut jorden små göhar över hela gräsmattan och borsta ut ned med baksidan på en kratta eller allra helst en dressraka .Den sistnämnda varianten ger ett snabbare och bättre resultat genom att bättre borsta ned dressjorden i gräset samt avskilja diverse ”bös” i form av torv och större klumpar. Säkerställ att hel hela gräsmattan täcks av dressjorden

Steg 4.1 – Har du tillgång till en vält är det bra  att köra den över gräsmattan då dressjorden pressas ned mot gräsfröna och ger en bättre kontakt mot fröna.


Steg 5 – Nu behöver gräset vatten.
Till skillnad mot uppväxtgräs behöver gräsfrön en konstant fuktig jord för att bäst etablera sig. Vattna därför ofta men kort under ca 2 veckors tid. Ett tips är att inhandla en bevattningstimer och sätta den på exempelvis 3×2 min varje dag.
Ett ytterligare tips som många missar är att införskaffa en fiberduk. Fiberduk är en typ av duk som släpper igenom vatten och solljus men skyddar området från runt flygande ogräsfrön, isolerar marken och ger en högre/jämnare temperator samt bevarar fukt i jorden. Resultatet där duken legat är märkbart bättre efter två veckor än där ingen duk legat!

Steg 6 – Klipp, gödsla, vattna  
Nu är det dags för första klippningen. Det kan fortfarande vara några ställen där gräset inte riktigt tagit sig och det är helt okej att vänta ytterligare en vecka.
Om allt ser bra ut klipper du 1/3 av gräsets längd och med uppsamlare. Vill du senare ha en gräsmatta med kortare gräs kan du succesivt sänka klipphöjden varje vecka, detta då gräs inte gillar att klippas för kort relaterat till sin nuvarande längd. Sprid ut gödsel med cyklonspridaren och vattna, denna gång betydligt mer än tidigare.
En tumregel för etablerade gräsmattor är att vattna mycket men sällan. Det gör att jorden håller sig fuktig längre ned och stimulerar gräset att växa sina rötter längre ned vilket gör det starkare och mer tålig för torka. Vattna ca 1cm. Du kan ställa ut flera kokkärl och se hur lång tid det tar att komma upp till 1 cm så vet du det till framtiden. Vattna sedan max 1 gång per vecka.


Hoppas guiden gett dig en bra förklaring på hur du ska väcka en gammal och trött gräsmatta till liv.
Lycka till och tveka inte på att höra av dig om frågor uppstå!

/ Lars

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.